Újabb apróbb projekt be vágtunk bele, még pedig a tragikus állapotú tűzrakóhely teljes pilu07: S6009555restaurálásába. Kellett a dolog nagyon mert, nyáron szinte mindennapi használatban van. Kisebb kerty party, családi pirítás ezek nagyon hangulatosak tudnak lenni, ha a tűzrakónk is szépen mutat. Ezek mellett szabadtéri főzésnek is nagy teret nyújt. Tehát a munkát elkezdjük, és megpróbálunk sikert aratni:)

 

 pilu07: S6009557

A munka a lepukkant tűzrakóhely lebontásával kezdődött ami egyszerű volt, mert a cement kiégett a téglák alul-közül és csak hullott szét a tűzrakó. A kora több mint 5 éves volt. Ezzel a roggyant anyagokból állo készlettel tehát 5 évet kibírt, ami nem rossz. De most törekedjünk a több élettartam felé.

 

Tehát ismét rendelkezésre állt a nagy szilárdságú dísztégla több mint 90 es létszámmal.pilu07: S6009560 Elsőnek a méretét terveztük újra, ami majdnem duplája lett az előzőnek. De nem is baj, nagyobb tűz, több ember, több siker. Ja és kicsivel több munka, de azt kell mondjam ez egy könnyű kis munka, ha adott a keverő. Mi kb tűző napon 40 fokba csináltuk, de egyáltalán nincs rossz emlékem róla.

 

pilu07: S6009561pilu07: S6009568Akkor kész a csupasz terep kezdődhetett a beton alap, és a pontos hely felmérése. Amint ez megvolt kellett keverni betont, és egy kör alakot kialakítani. Kezdődött a falazása amihez szintén nem kell semmilyen ismeret. 4 sornyi téglát pakoltunk, majd a teljes tetején ismét beton peremet csináltunk.

 pilu07: S6009578

 

 

 

 

pilu07: S6009580

pilu07: S6009584 

 

 

 

 

A képeken láthatóan készült el a tűzrakóhely, de még ez nem a teljes vége. Itt egy igen fontos lépés következett amellyel, nagyon sokat növelünk az élettartamon, és a szépségén.pilu07: S6009588 Tehát megoldás TŰZÁLLÓSÁG! Amit samot por, és vízüveggel értünk el. A következőképpen néz ki felhordva a tűz által érintett helyeken.

Szerző: pilu07

3 komment

Címkék: kert

A bejegyzés trackback címe:

http://pilu07.blog.hu/api/trackback/id/tr31267416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Endlos · http://kulcsosbicska.eu 2010.07.28. 11:50:29

Nem tudom, mennyire szereted a negatív kritikát, ha nem akkor, majd kitörlöd ezt.
Nekem ez túl szép, túl újszerű. Sokkal jobban tetszene ha a régi töredezett kövekből-téglákból építetted volna fel újra egy masszívabb szerkezettel, de nem ilyen tökéletes vakolással, szegélyezéssel.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2013.04.17. 14:12:21

Bevallom, hogy én is inkább a régi téglákból építkeztem volna. Mi a hétvégén fogunk építeni új tűzrakót, teljesen természetes terméskövekből, teljesen rendszertelenül, ahogy adja majd magát. De ettől függetlenül szép, profi munka és jó végeredmény lett! Van, aki az ilyen tűzrakót szereti, nincs ezzel semmi gond!

asebes 2014.09.21. 23:42:39

Ne hallgass rájuk, jó, kár, hogy nincs kép az elkészült állapotról!

Ódon téglád - gondolom, nem volt, az egyébként baromi drága.

Engem az érdekelne, hogy ez a vízüveges vakolat mennyire tartós. Én szögleteset építettem 12 éve, és belülről samottéglával burkoltam. A felső szegélyét műkőből csináltam, dupla szélesre, mint a fal; így szalonnasütéskor ez a párkány egyben asztalként, tálalóként is szolgál.

Egyben két szembenlévő oldalra belesüllyesztettem egy csövet, amibe egy fordított L alakú bográcstartót lehet beletenni. Az első képen valami hasonlót vélek felfedezni a régi készségnél.

És ami még fontos: készítettem egy védőtetőt; tetőlécből és bitumenes hullámlemezből, ti. ezeknek a legnagyobb ellensége a víz és a fagy.